بازدید: 1376 بازدید

در مصاحبه استخدامی آموزش‌وپرورش چه می گذرد؟

این مطلب در سال ۱۴۰۲ و بر اساس تجربیات پذیرفته‌شدگان نوشته شده و هر ساله برای پذیرفته‌شدگان آزمون مرحله اول به‌روز خواهد شد. در اینجا به سوالاتی پرداخته‌ایم که در ذهن پذیرفته‌شدگان مرحله اول می‌گذرد:

  1. قبل از مصاحبه چه کارهایی باید انجام داد؟
  2. چه برگه‌هایی برای تکمیل مدارک نیاز است؟
  3. در روز مصاحبه چه کارهایی انجام می‌دهند؟
  4. مصاحبه به چه صورت انجام می‌پذیرد؟
  5. پس از مصاحبه چقدر زمان می‌برد تا نتایج به دست آید؟
  6. آیا مصاحبه و گزینش در یک روز است یا روزهای متفاوتی را تجربه می‌کنند؟

 

 برای دنلود بسته ویژه خلاصه منابع آموزگاری آموزش و پرورش اینجا کلیک کنید.

جزوه‌ی گزینش احکام و عقیدتی در باکس دانلود قرار دارد.

 

ابتدا تغییراتی که در سال جدید اتفاق افتاده است را با هم مرور می‌کنیم:

  • از این پس، زمان انجام گزینش در مصاحبه استخدامی زودتر از مصاحبه‌ صورت خواهد پذیرفت.
  • در سال‌های پیش، تمامی مدارک شخصی به‌صورت دستی می‌بایست در روز مصاحبه تحویل کادر آموزش‌وپرورش می‌شد، اما اکنون علاوه بر ارائه دستی مدارک، می‌بایست اطلاعات شخصی خود را در سامانه‌ی My.medu.ir جهت اسکن و وارد کردن تمامی مدارکتان وارد و ثبت کنید.
  • از این پس و از سال ۱۴۰۲ به بعد، در بخش پزشکی، تست آزمایش خون و واکسن صورت نمی‌گیرد. پذیرفته‌شدگان در بخش پزشکی به پروسه‌ی تست دندان و چشم، قد و وزن بسنده خواهند کرد.
  • در سال ۱۴۰۲ به بعد، ملاک امتیازبندی ۱۰۰۰ امتیازی خواهد بود که ۶۰۰ امتیاز آن مربوط به دوره بعد از آزمون کتبی است. یعنی ۱۲۰ امتیاز مربوط به بخش مصاحبه و ۴۴۰ امتیاز مربوط به بخش گزینش خواهد بود.
  • برای اولین بار و از سال ۱۴۰۲، مصاحبه تخصصی در ۳ اتاق برگزار می‌شود.

اکنون که تغییرات گسترده‌ی نحوه‌ی مصاحبه استخدامی آموزش‌وپرورش را مشاهده کردید به سراغ سکانس لحظه‌به‌لحظه‌ی روند مصاحبه و گزینش می‌رویم.

اعلامِ نتایجِ آزمون کتبی:

دانش‌آموختگان، آزمون کتبی خود را که شامل ۴۰۰ امتیاز بوده برگزار کرده‌اند و تا نتیجه‌ی آن باید صبور باشند. پس از اعلام نتیجه ، آن‌ها بر اساس میزان ظرفیتشان در رتبه‌های خود قرار می‌گیرند. بر اساس اطلاعیه جدید آموزش‌وپرورش، از این پس به ازای هر ظرفیتی که برای رشته‌ها اعلام‌شده است، ۳ نفر به ظرفیت اضافه می‌شوند که تراز امتیاز نفر سوم آن‌ها ۵۰ درصد نفر اول خواهد بود. به‌طور مثال در رشته دبیری ریاضی، در شهرستان تهران، ۱ نفر اعلام ظرفیت شده است. «احمد» با ۲۰۰ امتیاز نفر اول شده است. «حسین» با ۱۸۰ امتیاز نفر دوم شده است. «اکبر» به‌عنوان نفر سوم در صورتی پذیرفته خواهد شد که امتیاز او یا ۱۰۰ و یا بالای ۱۰۰ باشد (یعنی ۵۰ درصد نفر قبول شده).  اگر او ۹۹ امتیاز به پایین باشد رد می‌شود، زیرا تراز امتیاز ۵۰ درصد نفر اول را کسب نکرده است. اما اگر تعداد ظرفیت‌ها بیشتر باشد چه اتفاقی می‌افتد؟ در ظرفیت‌های بالاتر تعداد افراد بیشتری برای مصاحبه، انتخاب می‌شوند. به‌طور مثال برای شاخه‌ی آموزگاری در شهر شیراز، ۶ نفر درخواست ظرفیت شده‌اند. این امکان وجود دارد که ۱۸ نفر (سه برابر ظرفیت) به مصاحبه دعوت شوند. البته به شرطی که آخرین نفر قبول‌شده، ۵۰ درصد نفر ششم را داشته باشد. به‌طور مثال، به ترتیب، «کوثر، مینا، فائزه، نیلوفر، لیلا و زینب» نفرهای اول تا ششم هستند. امتیاز آخرین نفر قبولی یعنی زینب، اگر ۲۰۰ باشد، نفر ۱۸م باید امتیاز ۱۰۰ یا ۱۰۰ به بالا را داشته باشد تا به مصاحبه دعوت شود. لذا در صورتی که تعداد پذیرفته‌شدگان بر اساس ظرفیت (۳ برابر)، ۵۰ درصد نفر آخر نباشند، از مرحله دعوت به مصاحبه حذف می‌شوند.

توجه داشته باشید که افراد بر اساس ۳ برابر ظرفیت، که به مصاحبه دعوت می‌شوند، فقط انتخاب شده‌اند. لذا دعوت به مصاحبه، شرط قبولی نیست.

یک روز پس از اعلامِ نتایجِ آزمون کتبی:

پذیرفته‌شدگان موظف هستند تا هنگام اعلام آگهی‌ها توسط آموزش‌وپرورش استان خود، صبور باشند. آموزش‌وپرورش استان قبولی، در زمان مقرر و در وب‌سایت‌های مرجع خود، اطلاعیه‌های پساآزمون را منتشر می‌کنند و به شما اعلام می‌کنند قبل از مصاحبه چه روندی را می‌بایست طی کنید. لذا استرس خودتان را دور بریزید.

روندی که تا روز گزینش طی خواهد شد:

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، از این پس، زمان انجام گزینش زودتر از مصاحبه‌ صورت خواهد پذیرفت. درحالیکه سال‌های قبل از ۱۴۰۲، مصاحبه زودتر از گزینش صورت می‌گرفت.

اولین گام: در اولین اطلاعیه منتشر شده، به شما اعلام خواهد شد که داوطلبان یک روز پس از اعلام نتایج اولیه (کتبی) توسط سازمان سنجش و آموزش کشور، با مراجعه به سایت My.medu.ir (از بخش خدمات الکترونیک عمومی، زیر فهرست، بخش گزینش و استخدام) نسبت به تکمیل فرم اطلاعات فردی و بارگزاری مدارک مورد نیاز گزینش اقدام کنند. (دانلود نمونه اطلاعیه اولیه)

دومین گام: در اطلاعیه بعد (اطلاعیه ۲)، داوطلبان ملزم به تهیه مدارک مورد نیاز و دریافت نمون برگ‌های پیوستی خواهند بود. این مدارک، مطابق با زمان‌بندی اطلاعیه ۲ در روز گزینش باید تحویل گردد. یعنی در اطلاعیه شماره ۲، به شما اعلام می‌شود که کدام گروه، بر اساس دروس یا نام خانوادگی در چه روزی به مصاحبه دعوت شده‌اند. (دانلود نمونه اطلاعیه شماره ۲)

در این اطلاعیه، علاوه بر مدارکی که ذکر شده، داوطلب باید نمون برگ پیوست فرم بومی گزینی (دانلودفرم سوابق و مستندات آموزشی (دانلودفرم خود اظهاری و ویژگی‌های جسمانی (دانلود) و فرم اطلاعات فردی را مهیّا کند.

 

توضیح برگه‌ها:

فرم بومی گزینی: در این فرم، داوطلب می‌بایست از طریق شورای شهر (روستا) و پاسگاه یا کلانتری محل، مهر و امضای بومی گزینی خود را مبنی بر اینکه ۱۰ سال در آن منطقه زندگی می‌کند، بگیرد.

فرم سوابق و مستندات آموزشی: این فرم که مربوط به مستندات آموزشی شما خواهد بود را فقط پرینت بگیرید. تکمیل آن توسط ارزیاب صورت می‌گیرد. لذا با مطالعه‌ی کامل این فرم، هرگونه مدارکی اعم از مقام‌های کشوری یا استانی در المپیادهای علمی، مسابقات ورزشی، جشنواره‌های هنری، حفظ قرآن، مقالات و غیره را که در اختیار دارید با خود به هر دو جلسه گزینش و مصاحبه ببرید و یا ضمیمه‌ی همین فرم کنید.

فرم خود اظهاری و ویژگی‌های جسمانی: این فرم نیز در کنار فرم سوابق و مستندات آموزشی، باید در روز گزینش، تقدیم آموزش‌وپرورش شود. این فرم را فقط پرینت بگیرید. تکمیل آن توسط ارزیابان و کادر پزشکی در روز گزینش انجام می‌شود. در این فرم، مدارک شما بررسی می‌شود. در بخش پزشکی نیز وزن، قد، دندان و چشم شما مورد آزمایش قرار می‌گیرد. تا آخرین تغییرات، قدّ زیر ۱۵۵ و وزن زیر ۳۵ در آموزش‌وپرورش مورد پذیرش واقع نمی‌شود.

فرم اطلاعات فردی: این فرم، همان فرمی است که پس از وارد کردن تمامی اطلاعات خود در سایت My.medu.ir به دست آورده‌اید.

روز گزینش:

بر اساس جدولی که در اطلاعیه شماره ۲ ثبت‌شده و زمان مراجعه‌ی شما و تحویل مدارک به بخش آموزش‌وپرورش معین گردیده است، می‌بایست آمادگی خودتان را برای گزینش حفظ کنید. بلافاصله پس از اطلاعیه شماره ۲، مشغول خواندن جزوات گزینش شوید. زیرا زمان تهیه فرم‌ها و ارائه‌ی مدارک، اندک خواهد بود. فرآیند گزینش، یک روز پس از تحویل مدارک و برگه‌ها انجام خواهد گرفت. در گزینش، مطالب احکام اسلامی و سیاست‌های روز کشور مورد مباحثه قرار می‌گیرد.

جزوه‌ی گزینش احکام و عقیدتی در باکس دانلود قرار دارد.

لذا، بر اساس زمان‌بندی جدول اطلاعیه شماره ۲، شما در روز تحویل مدارک، برگه‌های مربوطه را به مکانی که در سایت آموزش‌وپرورش استان اعلام‌شده است، تقدیم می‌کنید. آزمایش‌های پزشکی شما در همان روز تحویل مدارک و برگه‌ها، صورت می‌پذیرد.

یک روز پس از تحویل مدارک، زمانِ گزینش شما خواهد بود. شاید در تخیّل شما نگنجد! اما امتیاز مصاحبه ۴۴۰ خواهد بود. حتی ۴۰ امتیاز بیشتر از آزمون کتبی.

روز مصاحبه:

تنها یک هفته پس از آخرین روز جدول‌بندی اطلاعیه شماره ۲ و پایان گزینش، فرآیند مصاحبه استخدامی شما صورت می‌گیرد. شما در طی یک هفته می‌بایست خود را برای انجام مصاحبه آماده کنید. برخلاف سال‌های پیش، فرآیند مصاحبه ۱۴۰۲ به بعد، با تغییرات زیادی روبه‌رو شده است.

  • در روز مصاحبه آرامش خودتان را حفظ کنید. هیچ اتفاقی یا حرفی نباید ذهن شما را به هم بریزد.
  • هیچ جزوه‌ای نمی‌تواند برای آمادگی شما نسبت به مصاحبه طراحی شود. زیرا مصاحبه شما کاملاً تخصصی بوده و بر اساس فرآیند روز مصاحبه، متغیّر خواهد بود.
  • هر مدرک و مستندی از مقام، مقاله، فرم فعالی بسیج و غیره را که با خود دارید، در روز مصاحبه هم با خودتان ببرید تا ارزیابان آن‌ها را بررسی کنند.
  • تمامی پذیرفته‌شدگان رشته‌ی شما، در همان روز مصاحبه، همراه با شما وارد سالن خواهند شد. به‌طور مثال، در استان شما اگر ۱۲ نفر یا بیشتر در مصاحبه پذیرفته شده باشند، ۶ نفر، ۶ نفر وارد سالن مصاحبه می‌شوند.
  • ۳ اتاق برای مصاحبه‌ی شما در نظر گرفته می‌شود. برای اتاق اول و دوم، هر کدام ۲ ارزیاب، و برای اتاق سوم، ۴ ارزیاب منتظر شما خواهند بود.
  • اتاق اول (تدریس): در اتاق اول، ارزیابان به‌صورت تخصصی از شما تدریس را خواستارند. آن‌ها به‌عنوان دو دانش‌آموز روبه‌روی شما می‌نشینند و منتظر تدریس شما هستند. یکی از کتاب‌های رشته‌ی دبیری شما را معرفی می‌کنند. شما مطلبی را مطابق با همان کتاب، برای تدریس انتخاب می‌کنید. در هنگام تدریس، آرامش خود را حفظ کرده و با هیجان، انگیزه و علاقه‌ی خاصی تدریس را شروع کنید. سعی کنید انگیزه و علاقه‌ی تدریس را تا آخرین لحظه، با خودتان همراه کنید. در ابتدای تدریس، حتماً موضوع تدریس را بیان کنید و در تابلو به‌صورت درشت بنویسید. سپس به آرامی تدریس را شروع کرده و به تدریج مطالب تدریس را بسط دهید. همواره تلاش کنید مطالب به گونه‌ای تدریس شوند که گویا دانش‌آموزان روبه‌روی شما نشسته و در حال شنود هستند؛ نه ارزیابان. در همان حین امکان دارد، یکی از آن‌ها، سوالی تخصصی را در رابطه با موضوع تدریس شما بپرسند. همچنین این امکان وجود دارد که یکی از آن‌ها، از شما بخواهد پس از تدریس، یک طرح درس ارائه دهید. در پایان تدریس، حتماً در مورد سنجش و ارزشیابی آغازین، میانی و پایانی صحبت کنید. تدریس شما در اتاق اول تمام می‌شود. (زمان صرف شده برای این اتاق ۲۵ دقیقه در نظر گرفته شده است)
  • اتاق دوم (روانشناسی و شخصیت‌پردازی): در اتاق دوم، هر دو ارزیاب با سوال‌های متنوع، شخصیت شما را مورد آزمایش قرار می‌دهند. به‌طور مثال از شما سوال می‌شود که: «اگر دانش‌آموزی در حین کلاس، به شما دشنام دهد، نحوه برخورد شما چگونه خواهد بود؟» یا «درصورتی که ناخواسته در یک روز خاص، ۵ مهمان وارد خانه شما شوند، شما چگونه مقدمات مهمان‌پذیری را فراهم می‌کنید؟» و سؤالات دیگر. در این اتاق، زمان‌بندی کمتری را تا اتاق اول شاهد هستیم. (زمان صرف شده برای این اتاق ۱۵ دقیقه در نظر گرفته شده است)
  • اتاق سوم (مشارکت گروهی): هر ۴ ارزیابی که در اتاق‌های اول و دوم مصاحبه‌ها را انجام دادند، وارد اتاق سوم می‌شوند. تمامی ۶ داوطلبی که در اتاق‌های اول و دوم مصاحبه شده‌اند نیز وارد اتاق سوم می‌شوند. لذا در اتاق سوم شاهد ده نفر خواهیم بود. در این اتاق هر یک از ارزیاب‌ها ، موضوع مشخصی را به هر یک از پذیرفته شدگان می‌دهد تا آن‌ها را وارد بحث گروهی کند. این موضوع که با عنوان یادگیری به روش «بحث گروهی» مرسوم است حدود ۳۵ دقیقه زمان می‌برد که سهم هر داوطلب ۵ دقیقه است. به‌طور مثال ارزیاب، از داوطلب می‌خواهد که در مورد «ایجاد نگرش‌های مثبت نسبت به مدرسه» یک مشارکت گروهی با بقیه‌ی حضّار (در نقش دانش‌آموزان) داشته باشد. در این مشارکت، شما می‌بایست نقش یک معلم را به بهترین شکل ممکن ایفا کنید و بحث گروهی را به نتیجه‌ی مطلوبی برسانید. مشارکت گروهی نیز به پایان می‌رسد.
  • روز مصاحبه به پایان رسید.

پس از اتمام مصاحبه، باید منتظر نتایج باشید که حداقل ۱ ماه، زمان‌بر خواهد بود.

 

خلاصه‌ی نکات و ناگفته‌ها:

  1. همان‌طور که گفته شد از ۱۰۰۰ امتیاز، ۴۰۰ امتیاز سهم آزمون کتبی، ۴۴۰ امتیاز سهم گزینش و ۱۲۰ امتیاز سهم مصاحبه خواهد بود.
  2. جزوه‌ی احکام و عقیدتی گزینش از طریق پیام شما در دیدگاه‌ها، به ایمیلتان ارسال می‌شود اما مصاحبه هیچ جزوه‌ای ندارد.
  3. در تمامی لحظات گزینش تا مصاحبه، خودتان را معلم در نظر بگیرید. روحیه‌ی معلم بودن، شما را چند پله بالاتر از بقیه قرار می‌دهد.
  4. از همین الان، به قرآن خواندن مشغول شوید. بخش بزرگی از گزینش شما مربوط به نماز و قرآن خواهد بود.
  5. یک هفته قبل از گزینش حضوری، گزینش و پرس‌وجوهای منطقه‌ای شما انجام می‌شود و ارزیابان به شهر و روستای شما خواهند آمد.
  6. در صورتی که نتوانستید در سال اول، پذیرش شوید، ناامید نشوید و هیچ‌وقت تسلیم نشوید. همچنین چند روز پس از اعلام نتایج، منتظر تکمیل ظرفیت باشید. همیشه آموزش‌وپرورش، یک تکمیل ظرفیت را برای کسانی که ابتدا قبول‌شده‌اند و سپس ترازشان به حدنصاب نرسیده است، در نظر می‌گیرد.

 برای دنلود بسته ویژه خلاصه منابع آموزگاری آموزش و پرورش اینجا کلیک کنید.

این بود داستان پرپیچ‌وخم گزینش و مصاحبه! موفق و پیروز باشید.

بتافایل

مطالعه بیشتر

دانلود جزوات گزینش و مصاحبه